Het platform kinderoefentherapie biedt het Begeleidingstraject Tot Kinderoefentherapeut (BTK) aan. Bij het BTK kun je uit verschillende routes kiezen om kinderoefentherapeut te worden.

Het traject staat open voor oefentherapeuten met een bachelordiploma, die lid zijn van de VvOCM en bij aanvang van het traject werken met kinderen met motorische ontwikkelingsproblematiek.

Via deze pagina kan je je inschrijven voor het Begeleidingstraject Tot Kinderoefentherapeut.

Kinderoefentherapeut worden?

Stap 0 – Oriëntatie

Bekijk onze voorlichtingsmaterialen over het worden van kinderoefentherapeut. Dit kan bijvoorbeeld door onze website door te lezen, het beroepsprofiel door te nemen en onderstaande presentatie te downloaden. Je kan ook proberen stage te lopen bij een kinderoefentherapeut. Ben je overtuigt en wil je beginnen aan het traject? Dan kan je door naar stap 1.

Stap 1a – De aanmelding

Meld je via onderstaand formulier aan voor het Begeleidingstraject Tot Kinderoefentherapeut (instapeisen: bachelordiploma en lid VvOCM). Je krijgt dan, indien je hiervoor kiest, direct toegang tot het inlog-gedeelte van de website kinderoefentherapie. Hier staan belangrijke / verplichte literatuur, het competentieprofiel kinderoefentherapie en de formats voor dossier en portfolio.

Stap 1b – Je kunt kiezen uit onderstaande opties
Route A (start van BTK in 2024)

  • Je start in september 2024 aan het begeleidingstraject van 2 jaar (6 bijeenkomsten per jaar) en volgt een aantal door jou zelf uitgezochte cursussen. Dit is de eerstvolgende mogelijkheid om te beginnen.
  • Voorafgaand aan september 2024 kan je al beginnen met het volgen van cursussen.
  • Het totaal aantal studiepunten bedraagt 30 EC (traject en cursussen samen) en je doet minimaal één toets op Master-niveau.
  • Je werkt gedurende het traject met kinderen in een praktijk voor (kinder)oefentherapie.

Route EVC (start met Master)

  • Je volgt een door jou gekozen Master.
  • Tegen het einde van deze Master, of na deze Master, start je met een EVC procedure.
  • Je schrijft een portfolio aan de hand van het competentieprofiel kinderoefentherapie.
  • Na beoordeling van het portfolio volgt eventueel een (kort) individueel begeleidingstraject.

Heb je vragen over de toelating tot route EVC? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder.

Meer informatie over het EVC-BTKKlik hier voor meer informatie over het EVC-BTK


De EVC-procedure kent twee procedures:

Procedure 1: Ik heb de master kinderfysiotherapie afgerond

Als je de master kinderfysiotherapie hebt afgerond krijg je vrijstelling voor alle cursussen die nodig zijn voor het behalen van het diploma kinderoefentherapie. Wel lever je een (sterk verkort) portfolio en een dossier in volgens de eisen van het BTK. Je kan ervoor kiezen om hiervóór lesdag 1 van het BTK te volgen (in november). Tijdens deze lesdag leer je hoe het dossier eruit moet zien. Het portfolio bestaat uit een reflectie van iedere competentie en deelcompetentie zoals beschreven in het zelfbeoordelingsformulier competenties. Ga hierbij uit van ongeveer een a-4tje aan reflectie per competentie en deelcompetentie. Omdat je de cursussen en de bewijslast per competentie al hebt bewezen door de master kinderfysiotherapie schrijf je dus geen STARE-formulieren. Wanneer jij er klaar voor bent lever je het portfolio en het dossier in. Deze worden nagekeken en er vindt een eindgesprek plaats. Bij een voldoende beoordeling van beide documenten, en het gesprek, kun je jezelf registreren als kinderoefentherapeut.

Procedure 2: Ik heb een andere Master afgerond

Als je een andere Master hebt afgerond dan de Master Kinderfysiotherapie vul je het zelfbeoordelingsformulier competenties in. Ook maak je een overzicht van de cursussen die jij hebt gevolgd die betrekking hebben op deze competenties. Vervolgens vindt er een startgesprek plaats met twee docenten van het BTK. Tijdens dit gesprek bespreken we welke competenties nog behaald moeten worden. Samen maken we hiervoor een plan. In dit plan staan de dagen van het BTK en de (inhoud van) cursussen die nog gevolgd moeten worden.

LET OP: De tijd die je nodig hebt om tot een goed portfolio te komen hangt sterk af van de master die je gevolgd hebt. Bij bijv. een universitaire master is de link naar de praktijk vaak niet zo groot en zal je nog vakspecifieke cursussen moeten volgen.


Er zijn veel mogelijkheden voor het volgen van geaccrediteerde cursussen en Masteropleidingen.

Stap 2 – Na je aanmelding

Na je aanmelding ontvang je van ons een bevestigingsmail met meer informatie.

Toelating tot het BTK zal plaatsvinden op basis van inschrijvingsvolgorde.


Schrijf je hieronder in voor het Begeleidingstraject Tot Kinderoefentherapeut